Groeimindset

Groeimindset

Een groeimindset is de overtuiging dat iedereen zijn of haar talent kan ontwikkelen. Hierbij draait het niet om aangeboren talent maar om vaardigheden en eigenschappen die je door inspanning kunt ontwikkelen. Resultaat komt je dus zeker niet zomaar aanwaaien, maar is altijd een optelsom van inzet, focus en doorzettingsvermogen.

Groeimindset ontwikkelen

Je kunt dit positief stimuleren door complimenten te geven over het proces wat iemand heeft doorgemaakt bij het bereiken van een doel. Dit is een andere manier van complimenteren dan wanneer je i.p.v. het behalen van het doel koppelt aan een aangeboren talent van die persoon.

Succes komt niet naar je toe, hier moet je hard voor werken. Wat maakt iemand dan beter dan iemand anders? Ervaring! Kwaliteit kan je namelijk ontwikkelen.

Heeft iemand weinig vooruitgang geboekt ondanks de vele inspanning die de persoon heeft geleverd dan is dit geen teken dat iemand niet talentvol genoeg is en slecht is in dit betreffende onderdeel. Het is dan van belang om op zoek te gaan naar nieuwe strategieën die wel het gewenste resultaat opleveren.

Het draait niet direct om de vraag: heb ik gewonnen of heb ik verloren? Maar om de vraag: heb ik me volledig ingezet? Als je, je volledig hebt ingezet kan je verliezen, maar tegelijkertijd ook winnen.

De tegenhanger van een groeimindset is de statische mindset. In de praktijk beschikt iedereen over een groeimindset en statische mindset.
Reactie plaatsen