Succes

Succes

Wat is succes?

Als je het woordenboek moet geloven dan is succes een goede afloop, uitkomst of uitslag. Hierbij wordt het woord succes alleen uitgelegd aan de hand van het behaalde eindresultaat. Gevaarlijk, want succes is veel meer dat dit! Succes is ook de volharding van je inspanning op weg naar het behalen van een doel. Als hierbij belangrijke vaardigheden als doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn vergroot, dan is het proces succesvol geweest. Ondanks dat het doel wellicht niet behaald is.

Succesvol zijn in het eindresultaat

Vraag een willekeurige voetbalfan op straat om een succesvolle voetballer op te noemen en je zal vaak de naam Cristiano Rolando horen vallen. En als je vraagt waarom, dan is het antwoord: “Hij is de beste voetballer ter wereld en heeft een salaris van 30 miljoen per jaar”. In onze maatschappij wordt succesvol zijn vaak als eerste geassocieerd met status en financiële rijkdom.

Als ‘succesvol zijn’ betekent dat je superieur bent aan je omgeving dan bekijk je het begrip vanuit de statische mindset. Het draait in dit geval volledig om het eindresultaat. Als je wint ben je namelijk belangrijk. Het proces is van geen enkel belang, maar het liefst doet iemand met een statische mindset niet al teveel moeite.

De keerzijde van deze denkwijze is dat verliezen meteen ook betekent dat je faalt. Dit heeft dan ook een negatieve invloed op je zelfvertrouwen. Want je bent ‘niet waardig genoeg’ om dit doel te behalen. Je onbewuste mind beschermt je graag voor deze negatieve gevoelens. Die zal er dus voor zorgen dat je toekomstige uitdagingen, waarbij de kans op deze negatieve gevoelens groot zijn, liever uit de weg gaat.

Succesvol zijn in het proces

Met een groeimindset kan je succesvol zijn, zelfs zonder direct de allerbeste te zijn. Het draait hierbij niet om superieur zijn aan een ander. De focus ligt veel meer op het proces dan op het eindresultaat. Je kunt een positief eindresultaat halen zonder de beste zijn.. Je progressie en je erkenning van je volledige inzet zijn dan het succes.

De 5 succesgebieden waarbij je succesvol kunt zijn

Er zijn 5 succesgebieden waarop je succesvol kunt zijn. Je gezondheid, carrière & bezit, relaties, zelfvertrouwen en de zin van het leven. Op elk gebied kan je doelen stellen en succesvol zijn. Dit kunnen grote, maar ook kleine doelen zijn. Je bepaalt hierbij zelf wanneer een doel succesvol behaald is.

Eigenschappen van succesvolle mensen

Albert Gray onderzocht jarenlang wat de eigenschappen waren van succesvolle mensen. Zijn conclusie was dat succesvolle mensen de gewoonte hebben om door te gaan waar anderen ophouden. Dankzij een enorm sterke intrinsieke motivatie weten ze van geen ophouden, zelfs als ze daarvoor dingen moeten doen die ze niet leuk vinden. Ze geloven heilig in de groeimindset. Want succes komt niet naar je toe, je moet er zelf hard voor werken. Omdat ze doelen stellen die de moeite waard zijn is het makkelijker om voldoende doorzettingsvermogen op te brengen op weg naar het ultieme doel.
Reactie plaatsen