Motivatie

Motivatie

Motivatie is de energie die je aanzet om in actie te komen. Het is je drijfveer om door te gaan. Motivatie kan je onderverdelen in twee vormen: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Hoe wordt je motivatie beïnvloed?

Je drijfveer om een doel te behalen wordt sterk beïnvloed door je zelfbeeld, de moeilijkheidsgraad van de taak en het mogelijke resultaat van de taak. Je zal sterk gemotiveerd zijn als de verwachting groot is dat je gaat slagen of als het resultaat erg veel plezier gaat opleveren.

Extrinsieke motivatie

Bij extrinsieke motivatie wordt je gestimuleerd om iets te doen door een externe bron, iets wat buiten jezelf ligt. Het is de bereidheid om jezelf in te spannen in ruil voor een beloning of ter voorkoming van een straf. Het draait hierbij om het eindresultaat. Op de lange termijn is deze motivatie niet meer voldoende, waardoor je nog maar weinig bereid bent om jezelf in te spannen voor een doel wat je niet zelf hebt bepaald.

Een goed voorbeeld hiervan is een leerling op de middelbare school. Hij heeft een hekel aan zowel het vak Aardrijkskunde als het vak Geschiedenis. Voor Aardrijkskunde maakt hij ‘braaf’ zijn huiswerk. Dit wordt namelijk elke les gecontroleerd en als het niet gemaakt is volgt er een straf. Niet dat het huiswerk super zorgvuldig wordt gemaakt, want de docent vindt het al genoeg als er wat zinnetjes bij elke opgave zijn ingevuld. Voor Geschiedenis maakt hij zijn huiswerk niet, want dit wordt ook niet gecontroleerd in de les. Waarom zou je jezelf inspannen voor iets wat je niet leuk is?

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie is de energie die je krijgt van het vervullen van een behoefte die geheel uit jezelf komt. Je doet het niet omdat je een beloning hiervoor krijgt van iemand anders, of een straf voorkomt. Het is de innerlijke wens iets werkelijk te willen doen waardoor je inzet hoger is en je meer plezier hebt bij de uitvoering van de taak. Het resultaat is dat je trots kunt zijn, wat je zelfvertrouwen een enorme boost geeft. De nadruk ligt op het proces in combinatie met het eindresultaat. Intrinsieke motivatie is één van de allerbelangrijkste succesfactoren bij het stellen van doelen en het bereiken ervan.

De middelbare scholier uit het voorbeeld hierboven, heeft een hekel aan geschiedenis en aardrijkskunde maar is gek op handvaardigheid. Na de les handvaardigheid op school neemt hij graag zijn werkstuk mee naar huis om nog vele uren vrijetijd te spenderen om het te perfectioneren. Simpelweg omdat het leuk is om te doen. Niet perse omdat het een hoog cijfer oplevert, want het werkstuk was in de les al 'volmaakt' in de ogen van de docent. De leerling heeft duidelijk een passie voor het vak handvaardigheid. Passie en intrinsieke motivatie gaan vaak samen. In je passie vind je het intense verlangen, je drijfveer, om een behoefte te vervullen.
Reactie plaatsen