Vier je succes
Vier je succes

Vergeet niet stil te staan en even achterom te kijken bij elke stap die je voorwaarts zet. Vier je successen. Gooi dat typisch Nederlandse ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ overboord en geniet van je succes na alle inspanningen die je hebt geleverd.

Vier je succes!

Dit is één van de belangrijkste lessen die ik leerde als wedstrijdzwemmer.

Het was in de periode dat ik al mijn pijlen had gericht op de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen. Een jaar lang trainde ik samen met mijn coach intensief voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De investering was groot. Iedere week 10 zwemtrainingen van minstens 2 uur. Meer dan de helft vond plaats in de ochtend waarvoor de wekker om 04:45 uur afging. Alles moest wijken om op die ene wedstrijd alles op zijn plaats te laten vallen. Al die investeringen voor die ene kans om de wedstrijd van mijn leven te zwemmen.

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Het lukte! Tijdens die wedstrijd werd ik voor de eerste keer Nederlands Kampioen!

De volgende dag lag ik echter gewoon weer in het zwembad en was ik aan het trainen voor het volgende doel. Onverstoorbaar, alsof er de dag ervoor niets bijzonders gebeurd was stoomde ik samen met mijn trainer door naar het volgende doel: plaatsing voor de Europese Kampioenschappen.

Dit werd een belangrijk leermoment, want in de periode na de NK werd het steeds moeilijker om de motivatie voor de grote investeringen op te brengen. Ook al wist ik dat het nodig was om het doel te bereiken, het demotiverende stemmetje in mijn hoofd won het steeds vaker. “Waarom doe je zo veel moeite”? Je kunt in plaats van opstaan om 04:45 uur, ook lekker op je bed blijven liggen”.

Het demotiverende stemmetje was het gedeelte van mijn hersenen waar je geen controle over hebt, de onbewuste mind. Door niet stil te staan bij mijn succes op de NK, en hier dus niet bewust positieve associaties aan te koppelen kwam mijn onbewuste mind steeds vaker in opstand. Steeds vaker won het demotiverende stemmetje het van mijn wilskracht. 

Neem de tijd om achterom te kijken

In deze periode leerde ik de les dat succes gevierd moet worden! Succes is niet per definitie altijd het winnen van een wedstrijd. Het is net zo goed progressie die je boekt. Bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid die je hebt geleerd, of succesvol zijn als ondernemer. Sindsdien neem ik de tijd om achterom te kijken en recht te doen aan alles wat ik heb moeten doen om mijn doel te kunnen bereiken.

vier je succes arjan van der plaat

Pas later in mijn topsport carrière leerde ik bewust stil te staan bij de progressie die ik boekte om zo gemotiveerd te blijven.

De theorie achter het vieren van succes

Je onbewuste mind zit vooruitgang in de weg

De onbewuste mind bestuurt voor een groot deel de automatische systemen die ons in leven houden. Het bepaalt 95% van ons gedrag. Vooral wanneer het op het realiseren van doelen aankomt is dat lastig. Alle inspanningen hiervoor gaat je onbewuste mind liever uit de weg. Zeker als dit langdurig gepaard gaat met bloed, zweet en tranen. Het wordt namelijk gedreven door succes op korte termijn en wil dat jij je nú, meteen, op dit moment, fijn en prettig voelt.

Beïnvloed je onbewuste mind

Het houdt geen rekening met toekomstig succes waarbij jij je wellicht nóg fijner en prettiger kan voelen. Lastig als je wat langduriger moet investeren om succesvol je doel te kunnen behalen. Vrijwel onmogelijk wanneer je onbewuste mind voortdurend tegenstribbelt. Door succes te vieren ‘leer’ je je onbewuste dat deze inspanningen je plezier opleveren.

Wilskracht

Het vieren van succes heeft ook een positieve invloed op je wilskracht; je vermogen om te doen wat nodig is, ook als je daar geen zin in hebt. De hoeveelheid wilskracht die je hebt is beperkt en neemt af naarmate je hem vaker gebruikt. Je wilskracht herstelt zich door jezelf te belonen na een inspanning. Nog een reden waarom een klein schouderklopje op zijn tijd niet verkeerd is. Hier lees je alles over in onze volgende blog.

Vergroot je kans op het behalen van je doelen

Door op de juiste manier doelen te stellen neemt de kans op het behalen ervan sterk toe! Verdeel je hoofddoel in kleinere subdoelen zodat de kans op succes groter wordt. Formuleer je doelen zo dat je daar zelf de controle over hebt. Doelen gericht op het proces. Trap niet in de valkuil van doelen te stellen die uitsluitend gericht zijn op resultaat, want hier heb je te weinig controle over. De kans is groot dat je deze doelen niet behaalt. Dit werkt negatief door op je motivatie en zelfvertrouwen. Lees hier alles over in onze blog over het stellen van procesdoelen.

De juiste manier van je succes vieren

Vier je succes op de juiste manier. Sta stil bij alle moeite en energie je erin hebt gestoken. Verandering komt niet vanzelf, dit vergt inspanning en daar mag je gewoon trots op zijn.

vier je succes

Beïnvloed je onbewuste mind door tijdens het vieren van het ‘feestje’ specifiek stil te staan bij de inspanning je hebt geleverd.

Vier je succes wel in de juiste proportie. Je hoeft niet bij elk doel wat je behaalt een groot feest te geven voor al je familie en vrienden. Stem de omvang van het ‘feestje’ af op de mate van progressie die je hebt geboekt. Zorg vooral dat het je een goed gevoel geeft. Dat kan ook in de kleine dingen zitten die niet veel hoeven te kosten.

Een extra lange wandeling met de hond, een speciaal biertje drinken, een wijnproeverij, tijd nemen voor meditatie of een dagje naar de sauna zijn enkele voorbeelden om een klein ‘feestje’ te vieren. Zolang je er maar van geniet én dit plezier koppelt aan de inspanning die je hebt geleverd en het resultaat ervan. Zo vervaagt ‘de rem’ die progressie in de weg staat.

Tips voor het vieren van je succes

  1. Je onbewuste is het deel van je hersenen wat je gunstig gestemd wilt hebben om je te kunnen ontwikkelen. Beïnvloed je onbewuste mind door elk succes wat je behaalt te vieren. Het vieren van je succes heeft positieve invloed op je onbewuste mind.
  2. Hak je doelen in kleinere stukken. Kleine veranderingen hebben meer kans op slagen dan grote. Vier ze allemaal en beïnvloed daarmee je onbewuste mind zodat deze niet langer tegenstribbelt bij het nemen van de volgende stap.
  3. Kies de juiste vorm om je succes te vieren. Als je graag wilt afvallen en hiervoor netjes 3x per week traint is het onverstandig om dit na elke training te vieren in de Snackbar
  4. Sta bij het vieren van je succes specifiek stil bij de inspanningen die je hebt geleverd om je doel te kunnen behalen. Alleen door inspanningen te koppelen aan plezier kun je je onbewuste mind beïnvloeden.

Hoe vier jij je succes?

Sta jij bewust stil bij alle inspanning die je levert en vier je het succes wat je behaalt? Hoe ga jij je volgende succes vieren? Laat onder deze blog bij: reactie plaatsen, je reactie achter.

Over de schrijver
Meer dan 10 jaar topsport veranderde het leven van Arjan volledig. Hij is nu werkzaam als docent en volgt daarmee zijn passie om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Daarnaast is hij fotograaf en gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Samen met Lotte Goosen is hij oprichter van Boost Class en begeleiden ze zelfstandig ondernemers bij hun ontwikkeling als persoon en als ondernemer. Met strategisch bedrijfsadvies helpen ze bij het behalen van meer resultaat!
Reactie plaatsen