De 3 factoren om succesvol te kunnen zijn als ondernemer
De 3 factoren om succesvol te kunnen zijn als ondernemer

De 3 factoren om succesvol te kunnen zijn als ondernemer

Op onze website gebruiken we geregeld het woord succes. Wat valt er dan precies onder succes? Wat is voor jou de definitie van succes als ondernemer?! We vroegen het aan willekeurige fotografen en de volgende antwoorden werden het vaakst gegeven:

 1. Doen wat je leuk vindt
 2. Financieel onafhankelijk zijn
 3. Vrijheid in tijd en keuzes

Wanneer heb je succes als ondernemer?

Succes is dus, onder meer, zorgen dat je geen stress hebt over het aantal klanten dat je binnenhaalt. Je hebt daardoor genoeg opdrachten die voldoende inkomsten geven om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. 

De opdrachten die je binnenhaalt passen goed bij je, geven je veel energie en leveren veel voldoening op. Je hebt de ruimte om je tijd zelf in te delen en de vrijheid om te kiezen welke opdrachten je wel aanneemt en welke niet.

Om financieel onafhankelijk te kunnen zijn moeten de financiële aspecten zoals je omzet, kosten en winst in balans zijn. Hier hoort een duidelijke bedrijfsstrategie bij die omschrijft hoe je aan je klanten komt, welke diensten je aanbiedt, hoe je vraagprijs is opgebouwd en wie je ideale doelgroep is. Succesvol zijn als ondernemer begint dus met een goede bedrijfsstrategie.

Heb jij al een uitgewerkte bedrijfsstrategie? Zonder een duidelijke strategie loop je de kans dat je jezelf tegenwerkt. Er is dan geen duidelijke lijn waarop je je beslissingen kunt baseren. Hierdoor kun je jouw potentiële klanten verwarren waardoor ze niet goed weten waarom ze voor jou zouden moeten kiezen. Het resultaat hiervan is dat de boekingen uitblijven.

Succesvol zDe 3 factoren om succesvol te kunnen zijn als ondernemerijn als ondernemer start met een goede bedrijfsstrategie

Succesvol zijn als ondernemer begint met een goede bedrijfsstrategie

Succesvol ondernemen is voor iedereen mogelijk

Ik geloof erin dat succesvol ondernemen voor iedereen is weggelegd. Je zal er alleen wel wat voor moeten doen, het zal je zeker niet vanzelf aan komen waaien. Alles start met de juiste mindset. Een groei mindset, schuilt in iedereen. Soms is alleen je statische mindset dominanter. Geen probleem, dit kun je zelf veranderen! Met voldoende inspanning kun je vrijwel elke vaardigheid leren, dus ook wat je nodig hebt om succesvol te kunnen ondernemen.

De 10.000 uur regel van Anders Ericsson

De 10.000 uur regel van Anders Ericsson sluit aan bij de groei mindset. Deze Zweedse psycholoog deed onderzoek onder topsporters en succesvolle mensen in o.a. de muziekwereld. Hij onderzocht of succes alleen is voorbehouden aan mensen die geboren worden met een bijzonder talent of dat het voor iedereen mogelijk is om ergens heel erg goed in te worden. Wat maakt deze mensen succesvoller dan anderen? Het antwoord: betere en gerichtere training. Ze hadden simpelweg meer meters gemaakt dan anderen. Het omslagpunt (het moment waarop het rendement het verschil maakt) van deze training en ervaring ligt volgens Ericsson rond de 10.000 uur of overeenkomstig met 10 jaar ervaring.

Deze regel is ook van toepassing op de vaardigheden die nodig zijn om een goede ondernemer en fotograaf te worden. Een goed getrainde mindset, passie en doorzettingsvermogen zijn veel belangrijkere kwaliteiten dan alleen aangeboren eigenschappen.

Uit het onderzoek kwam alleen wel naar voren dat er 3 voorwaarden zijn om ook daadwerkelijk iets te bereiken. Zonder deze voorwaarden kun je tientallen jaren voortploeteren zonder echt grote progressie te boeken. Het draait dus niet alleen om de kwantiteit, 10.000 uur oefenen of 10 jaar ervaring, maar ook zeker om de kwaliteit van training.

De 3 cruciale voorwaarden van Ericsson op een rij:

 1. Train doelgericht
 2. Vind een goede coach die je op de juiste manier uitdaagt
 3. Gebruik de juiste trainingsmaterialen en faciliteiten

Hoe doe je dit als ondernemer?

Stap 1 Doelgericht trainen is de doorslaggevende factor

Je ontwikkeling start bij het stellen van doelen. Zonder concrete doelen kabbelt je ontwikkeling voort, en voor je het weet is er weer een jaar voorbij zonder dat er iets is gebeurd. Dingen overkómen je eerder dan dat je hier actief invloed op uitoefent.

Stel doelen die duidelijk maken hoé je iets gaat bereiken. Als je als fotograaf zegt: “Ik wil volgend jaar meer klanten hebben”, of “Ik wil volgend jaar beter kunnen fotograferen” dan is dit nog niet concreet genoeg. Stel daarom doelen gericht op het proces, dus alles waar jij zélf invloed op kunt hebben. Stap niet in de valkuil om doelen te stellen die gericht zijn op het eindresultaat, zoals: “Ik wil dat volgend trouwseizoen 30 bruidsparen mij boeken als hun fotograaf”. Dergelijke resultaatdoelen kunnen grote negatieve gevolgen hebben voor je motivatie en zelfvertrouwen. Tips om dit te voorkomen en hoe je goede procesdoelen stelt lees je in onze blog: Hoe je minder kans maakt op verliezen bij award wedstrijden

Maak je wens om volgend jaar meer klanten te hebben specifieker. Verdeel deze in kleinere stappen zodat je ze zelf kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld met de doelstelling: “Binnen een half jaar weet ik welke bedrijfsstrategieën er zijn en welke daarvan het beste bij mij als fotograaf past. Na dit half jaar ga ik deze strategie toepassen waardoor klanten bewuster voor mij kunnen kiezen.” Door je ontwikkeling in kleinere stukken te hakken kun je grote progressie boeken.

Focus je dus niet op het geheel: ‘ik wil meer klanten’, maar hak dit in kleinere stappen waarmee je kunt afkaderen wat je wilt gaan leren.

Stap 2 Hoe een goede coach je leven kan veranderen

Misschien kun je je nog herinneren hoe het was toen je voor het eerst in de speeltuin kwam. Andere kinderen hadden enorm veel plezier op de schommel maar toen jij erop ging zitten gebeurde er niets. Het werd pas leuk toen je een duwtje kreeg van iemand die al wist hoe schommels werken.

De situatie verandert als er iemand is om je te helpen. In dit geval heb je iemand nodig die je op weg helpt met, letterlijk een duwtje in je rug. Iemand die wel weet dat jij ook zelfstandig kunt schommelen, alleen ben je nu nog niet zover. Schommelen leer je alleen maar door veel te schommelen. Na het eerste duwtje in je rug krijg je tips om zo snel mogelijk en zo goed mogelijk zelfstandig te kunnen schommelen. Opeens is schommelen het leukste wat er is. Binnen de kortste keren kan je het helemaal zelf. “Zag je hoe hoog ik kon zwaaien?!” En het gevoel van snelheid, fantastisch! Het euforische gevoel wil je met iedereen delen.

hoe een goede coach je leven kan veranderen

Soms heb je een duwtje in je rug nodig om je doel te behalen

De juiste coaching op het juiste moment is van groot belang bij je ontwikkeling. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat je vastloopt. Een goede coach helpt je bij het doorbreken van een negatieve spiraal. Nieuwe en heldere inzichten nemen je twijfels weg en zodat je jezelf en je bedrijf beter kunt ontwikkelen. Iets wat je eerst vervelend vond is opeens erg leuk geworden. Dát is ook wat we doen tijdens het Boost Class Retreat waar we samen met jou een succesvolle bedrijfsstrategie maken.

Stap 3 De juiste trainingsmaterialen en faciliteiten

Terug naar het voorbeeld van de speeltuin. Je kunt pas leren schommelen als er ook daadwerkelijk een schommel is. Zonder schommel geen mogelijkheid om dit te oefenen.

Om succesvol te kunnen zijn als ondernemer zal je dus verstand moeten hebben van ondernemen. Wat moet je doen om voldoende opdrachten binnen te halen, zodat je eigen keuzes kunt maken, én er voldoende inkomsten kunt halen om financieel onafhankelijk te zijn? Hiervoor heb je de juiste bedrijfskundige kennis nodig.

de juiste trainingsfacaliteiten

Iedereen is ooit begonnen met een duwtje in zijn rug

Laat je coachen door mensen met de juiste expertise. Mensen die je alles kunnen vertellen op het gebied van ondernemen en het maken van de juiste keuzes. Schommelen is tenslotte alleen maar leuk als je weet hoe het moet. Zonder dat eerste duwtje in je rug zou je het misschien hebben opgegeven. Dan had je nooit geweten hoe leuk het is. Vergeet niet dat iedereen ooit is gestart met het duwtje in de rug. Iedereen die voor de eerste keer op de schommel ging zitten kwam niet vooruit zonder de hulp van iemand die daar vaardiger in was. Wij geloven dat succesvol ondernemen voor iedereen is weggelegd!

Tips om je succesvol te ontwikkelen als ondernemer:

 1. Neem de verantwoordelijkheid over je eigen ontwikkeling en stel doelen. Doe dit door middel van procesdoelen. Geniet van het fijne gevoel van de controle die deze aanpak je geeft.
 2. Durf de stap te maken om buiten je comfortzone te gaan. Jezelf ontwikkelen lukt alleen als je nieuwe dingen uitprobeert. Doorbreek je gewoontes en zet de stap naar het onbekende.
 3. Wees geduldig. Voor sommige dingen moet je nu eenmaal hard werken voordat je krijgt wat je echt wilt. Accepteer dat je iets niet krijgt door het alleen maar te willen, maar dat je er moeite voor moet doen.
 4. Jezelf ontwikkelen vergt complete focus. Kader je ontwikkeling af door het in kleine stukken te hakken. Ga doelbewust te werk, en stel niet meer dan 2 doelen tegelijk zodat je deze je volle aandacht kunt geven.
 5. Laat je coachen door een expert. Iemand die je helpt om op tijd je keuzes aan te passen zodat je vorderingen blijft maken. Zonder coach kun je jaren voortploeteren zonder dat je concrete feedback krijgt over de keuzes die je maakt.
 6. Alle stappen die je moet zetten om je uiteindelijke doel te bereiken zijn niet altijd leuk. Blijf gemotiveerd door de juiste mindset, en ook door je te omringen met mensen die hetzelfde doel hebben.
 7. Vier je succes! Het vieren van je succes is cruciaal om gemotiveerd te blijven. Lees alles over hoe dit werkt in onze blog: vier je succes.

Wat is succes voor jou?

Waar haal jij een onbegrensde berg van energie uit tijdens je werk? Wat is voor jou de definitie van succes als ondernemer?! We horen het graag. Laat onder deze blog (bij: reactie plaatsen) je reactie achter.

Over de schrijver
Meer dan 10 jaar topsport veranderde het leven van Arjan volledig. Hij is nu werkzaam als docent en volgt daarmee zijn passie om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Daarnaast is hij fotograaf en gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Samen met Lotte Goosen is hij oprichter van Boost Class en begeleiden ze zelfstandig ondernemers bij hun ontwikkeling als persoon en als ondernemer. Met strategisch bedrijfsadvies helpen ze bij het behalen van meer resultaat!
Reactie plaatsen