Passie behouden als je hobby ook je werk is
Passie behouden als je hobby ook je werk is
07 augustus 2019 

Passie behouden als je hobby ook je werk is

Het is een hele kunst om succesvol te kunnen ondernemen als fotograaf. Dit komt omdat passie een grote rol speelt en daarom soms ook leidend is in de keuzes die gemaakt worden. Soms verstandig, soms niet. Alles draait om het vinden van de juiste balans.

Passie

Passie omvat alle dingen die je graag doet. Passie kun je zien als een brandstof om inspanning te leveren. Als je iets met passie doet verdwijnt de tijd die je investeert naar de achtergrond en krijg je extra positieve energie terug. Voor veel fotografen is de diep gewortelde passie voor fotografie de reden om als professioneel fotograaf te gaan werken. Een hobby die uitgroeit tot werk. Hoe houd jij je passie voor fotografie zodra dit je werk wordt?

Werk

Zodra je van je van hobby je werk maakt is de belangrijkste factor die verandert de vergoeding die je ontvangt voor het werk wat je doet. Je gaat van onbetaald werk (ofwel vrijwilligerswerk) naar betaald werk waar je van rond moet komen.

 Het grijze gebied tussen werk en hobby

Hier ontstaat voor veel fotografen het grijze gebied tussen werk en hobby. Zowel je werk als je hobby kun je met dezelfde passie uitvoeren, alleen krijg je voor de ene een vergoeding en voor het andere niet. Ook als dit exact dezelfde fotografie opdracht is. Het is maar net hoe je het benaderd. Het kunnen volgen van je passie is dus niet de enige leidende factor waar jij als ondernemer je keuzes op moet baseren.

Simpel gezegd is de hoeveelheid salaris die je wilt (of moet) ontvangen de leidende factor naast je passie, zodra je van je hobby je werk maakt.

Het grijze gebied is de zone waarin het verschil tussen hobby en werk vaag is. Dit ontstaat zodra je enkel het volgen van je passie leidend maakt terwijl je ook een onderneming wilt runnen. Je focus ligt dan teveel op de positieve energie die je uit opdrachten haalt en te weinig op de financiële kant, terwijl dat laatste toch wel degelijk het verschil maakt tussen je hobby uitvoeren of werk verrichten.

Het is perfect mogelijk om je werk als fotograaf vol passie uit te voeren, met een inkomen wat aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Dit heeft te maken met hoe jij en je omgeving kijken naar jouw werk.

Een beroep als fotograaf is bij uitstek erg vatbaar voor het fenomeen van het grijze gebied omdat het door de omgeving gezien wordt als iets wat je doet omdat het je roeping is. Mensen vinden blijkbaar, dat je voor werk wat je met veel plezier of passie doet niet al te veel betaald hoeft te worden. Het is immers iets wat je zelf leuk vindt om te doen. Dit fenomeen zie je ook vaak in de zorg of het onderwijs. Een beroep als rioolontstopper bijvoorbeeld, is veel minder vatbaar voor dit grijze gebied omdat iedereen dit ziet als werk. Wellicht dat we hier een hele gepassioneerde rioolontstopper mee over het hoofd zien, maar gemiddeld genomen zien mensen riool ontstoppen niet als hobby en dus is het prima om de beste man/vrouw hiervoor te betalen.

Passie behouden als je hobby ook je werk is

Voor een fotograaf is het vaak lastig om een duidelijke grens tussen hobby of werk te trekken.

Maak het grijze gebied zo klein mogelijk voor jezelf

Om succesvol te kunnen ondernemen als fotograaf is het de kunst om dit grijze gebied zo klein mogelijk te maken. Dit start bij jezelf. Zorg dat je helder voor ogen hebt wanneer je iets doet vanuit je hobby en wanneer je iets doet als vorm van werk. Bedenk dat je op het moment dat je aan het werk bent bezig bent met een doel. Je bent je inkomen aan het vergaren. Je kosten mogen in dit geval nooit hoger dan of gelijk zijn aan je opbrengsten. Vergeet niet dat je rekening moet houden met afschrijving van je materiaal, je auto/vervoer, reiskosten en niet te vergeten de tijd die je investeert. Van je werk wil je salaris overhouden om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Denk daarbij aan je vaste lasten en alle andere uitgaven van je dagelijkse leven. Dit betekent dat je bedrijf winstgevend moet zijn. Na alle kosten en de te betalen belastingen moet er voldoende geld overblijven om van te leven. Een hobby mag geld kosten, maar werk moet geld opleveren anders is het alsnog vrijwilligerswerk/hobby.

Zie fotografie opdrachten die je doet als professioneel werk!

Maak het grijze gebied zo klein mogelijk voor je omgeving

Naast dat jij jezelf als professioneel fotograaf ziet, moet ook je omgeving dit erkennen om succesvol te kunnen ondernemen. Maak voor je omving het grijze gebied dus ook zo klein mogelijk zodat ze weten dat je niet (langer) slechts je hobby aan het uitvoeren bent.

Passie behouden als je hobby ook je werk is

Zorg dat je de grens tussen hobby en werk niet alleen voor jezelf zo klein mogelijk maakt, maar ook voor je omgeving.

Je omgeving beïnvloeden

Maak jezelf niet kleiner dan je bent. Ben je iets aan het proberen of aan het doen? Laat je omgeving zien en voelen dat je er 100% voor gaat om van je bedrijf een succes van te maken.

Deel je ambities met je omgeving en vertel welke doelen je hebt. Het is erg fijn als je op dat moment korte en bondige doelen kunt uitspreken, maak ze dus zo specifiek mogelijk. Zorg dat iedereen weet welke ambities jij nastreeft, mensen kunnen je dan steunen. Ondernemen is hard werken dus de nodige support is meer dan welkom!

Omring je met mensen die je steunen. Dit kan je partner zijn, maar net zo goed een bedrijfscoach. In minder makkelijke tijden kan positieve steun je helpen om te blijven groeien.

Vier je succes en deel dit ook met je omgeving. Sta stil bij de progressie die je boekt als ondernemer. Dit is een belangrijke bron van motivatie en stimuleert je zelfvertrouwen. Vier je succes samen met je omgeving en bedank op deze manier de mensen die jou geholpen hebben om dit te bereiken.

Loslaten

Je hebt niet op alles invloed. Er zijn altijd mensen die een andere mening hebben dan jij hebt. Ook op het gebied of je wel of geen professionele fotograaf bent. Laat meningen waarop jij geen invloed hebt los. Het is energieverspilling om je mentaal en fysiek negatief te laten beïnvloeden door dingen die jij niet kunt veranderen.

De juiste balans vinden

Draait het dan uitsluitend om geld? Goede vraag. Zodra het op je werk per definitie aankomt, is dit wel de doorslaggevende factor. Echter, zodra het op het bedrijven van je passie aankomt draait het niet enkel om geld. Je kunt je passie nog altijd blijven inzetten d.m.v. onbetaald werk. Je bedrijft dan je hobby of doet vrijwilligerswerk, en dat is ook goed.

Twee maanden geleden fotografeerde ik voor stichting Opkikker. Een dag lang volgde ik als fotograaf de belevingen van een gezin met een ongeneselijk ziek kind. Het gevoel om een aandenken voor het leven mee te kunnen geven aan dit gezin is onbeschrijfelijk. Dat hier geen financiële beloning tegenover staat is uiteraard totaal niet van belang!

Je kunt ook vrij werk maken. Je bent dan volledig eigen baas en bepaalt welke opdracht je doet en hoe je deze opdracht gaat uitvoeren. Met bijvoorbeeld als doel jezelf verder te ontwikkelen in een bepaalde vaardigheid. Hier staat lang niet altijd een salaris tegenover, maar dat is dan ook niet het hoofd doel.

Investeer je tijd niet in projecten waar jij geen enkele vorm van positieve energie uit kunt halen. Als je er geen voldoening uit haalt, er geen salaris voor ontvangt en het je enkel energie kost, stop dan met dat specifieke project en sla een andere weg in.

Zorg dat je een duidelijk antwoord hebt op de vraag: waarom investeer ik mijn tijd en energie in dit project? What’s in it for me?

Als alles uit balans raakt

Gebruik je passie voor fotografie niet als smoes om jezelf voorbij te lopen. Zodra je financieel afhankelijk bent van fotografie dan is het noodzakelijk om hier een goed strategisch bedrijfsplan voor hebben. Je moet er dan namelijk je brood mee kunnen verdienen. Hoe zorg jij dat je voldoende inkomen hebt om niet afhankelijk te zijn van een andere baan?

Voor je het weet stop je meer tijd in fotografie dan in een full time kantoorbaan en verdien je minder dan het minimumloon. Je kunt dit een tijdje volhouden door jezelf voor te houden dat dit niet erg is omdat het tenslotte je passie is. Maar als je hier maar een klein salaris uit weet te halen, geen tijd meer hebt voor jezelf, en alles meer energie kost dan dat het oplevert komt het moment dat je moet concluderen dat alles uit balans begint te raken.

Als je in de volgende fase belandt en het gevoel krijgt dat je geen nee meer kunt zeggen, het gevoel hebt dat je 24/7 beschikbaar moet zijn, je steeds meer stress gaat ervaren en nog maar weinig plezier haalt uit je fotografie werkzaamheden ligt een mogelijke burn out op de loer.

Terug naar de basis

Laat de signalen dat je jezelf begint voorbij te lopen niet onopgemerkt. Het is onverstandig om dit laten sluimeren tot je compleet vastloopt. Kom in actie! Ga terug naar de basis en vind opnieuw je passie terug. Ontdek wie je echte klanten zijn en hoe je deze aanspreekt. Stem al je diensten, prijzen, marketing en branding op elkaar af. Eén rode draad waar je al je beslissingen op kunt baseren.

Als het je zelf niet lukt, laat je dan begeleiden. Succesvol ondernemen is voor iedereen weggelegd. Het is een vaardigheid die je kunt leren. Soms heb je alleen een duwtje nodig in de juiste richting. Lees hier alles over in onze blog: de 3 factoren om succesvol te ondernemen als fotograaf.

Tijdens onze Boost Class retreat helpen we je om zelfstandig succesvol te kunnen zijn als ondernemer. De juiste coaching op het juiste moment is van groot belang voor je ontwikkeling. Zeker als je het gevoel krijgt dat je vastloopt.

We helpen je hier graag bij tijdens ons Boost Class retreat.

Wanneer is onze Boost Class retreat wat voor jou?

  • Als je te weinig boekingen binnenhaalt
  • Als je niet in de luxe positie bent om minder leuke opdrachten af te slaan
  • Als je niet voldoende salaris haalt uit fotografie om onafhankelijk te zijn van een vaste baan
  • Als het je niet lukt om een financiële buffer op te bouwen
  • Als je langzaam je passie voor fotografie aan het verliezen bent

Tijdens het business retreat werken we samen aan een de juiste strategie voor meer klanten, meer vrijheid en meer inkomen. Volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Over de schrijver
Meer dan 10 jaar topsport veranderde het leven van Arjan volledig. Hij is nu werkzaam als docent en volgt daarmee zijn passie om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Daarnaast is hij fotograaf en gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Samen met Lotte Goosen is hij oprichter van Boost Class en begeleiden ze zelfstandig ondernemers bij hun ontwikkeling als persoon en als ondernemer. Met strategisch bedrijfsadvies helpen ze bij het behalen van meer resultaat!
Reactie plaatsen