Waarom veel fotografen gedemotiveerd raken
Waarom veel fotografen gedemotiveerd raken
09 mei 2019 

Waarom veel fotografen gedemotiveerd raken

Hoe ben jij in de fotografie business beland? Waar is het voor jou allemaal mee begonnen? Heb je specifiek een opleiding fotografie gevolgd of is alles gegroeid vanuit een hobby?

Fotografie is bij uitstek een hobby die uitgroeit tot een beroep

De afgelopen jaren heb ik veel verschillende fotografen begeleid tijdens workshops en individuele coaching sessies. In bijna alle gevallen is hun hobby uitgegroeid tot hun beroep. Slechts een enkeling heeft een ‘gerichte’ fotografie-opleiding gevolgd. Ook als ik naar mijn collega’s kijk in de trouwfotografie-branche is het merendeel gestart vanuit een hobby.

Veel mensen geven dus hun fotografie-hobby een impuls en maken hiervan hun beroep. Daarvoor heb ik veel uiteenlopende redenen gehoord. Een vaak voorkomende reden is dat iemand door reorganisatie zijn/haar baan verloor en nu de ontslagvergoeding gebruikt om een nieuwe vorm van inkomsten te genereren. Vaak op advies van het UWV om iets te gaan doen wat je echt leuk vindt. Een andere reden kan zijn dat iemand meer vrijheid wil ervaren en daardoor als zelfstandig ondernemer in de fotografie aan het werk gaat. Vaak omdat de huidige baan stressvol en weinig flexibel is.

Doen wat je echt leuk vindt

Uit cijfers van de kamer van koophandel blijkt dat er ieder jaar gemiddeld zo’n 1000 startende fotografen op de markt bijkomen. Fotografie is zelfs zo populair dat het de 4e plaats inneemt in de top 5 meest startende parttime zzp’ers in de categorie zakelijke diensten.

Iets doen wat je echt leuk vindt is een perfecte basis voor succes. Doen wat je leuk vindt geeft namelijk energie en is de perfecte drijfveer om iedere dag op pad te gaan met je camera. Wat is er beter dan van je hobby, fotografie, je werk maken? Toch zie ik veel fotografen om me heen na enkele jaren gedemotiveerd raken en uiteindelijk stoppen met fotograferen. Fotografie is dan niet langer die onuitputtelijke bron van energie waar het ooit om begon. Zodra je er meer energie in moet stoppen dan je eruit haalt brand je op den duur vanzelf op.

Waar gaat het mis?

Als je fotografeert uit hobby, bepaal jij zelf waar en wanneer je foto’s gaat maken. Heb je zin om morgenochtend de zonsopkomst te fotograferen? Dan zet je de wekker extra vroeg, je springt uit bed, zoekt met veel plezier de meest geschikte locatie in het landschap en maakt een paar mooie foto’s van de zonsopkomst. Daarna kom je thuis met een tevreden gevoel, bewerkt de foto’s en plaatst deze direct op social media. Je krijgt een aantal enthousiaste reacties en je voelt je trots. Heb je trouwens geen zin om de zonsopkomst te fotograferen? Dan zet je morgen de wekker gewoon wat later en slaap je uit. Ook goed.

ondernemen als trouwfotograaf

Opeens is fotografie niet langer alleen nog maar een hobby, maar ook gewoon werk.

Op het moment dat fotograferen je werk is en dus de inkomstenbron voor je levensonderhoud, verandert er een hoop. Het wordt een belangrijk deel van je dagelijkse bezigheden en je wilt uiteraard voldoende opdrachten binnen krijgen om genoeg inkomen te kunnen genereren. Zeker in het begin, moet je bijna alle opdrachten aannemen om rond te kunnen komen. Daar zitten zeker ook minder leuke opdrachten bij met zeer veeleisende of ontevreden klanten. Juist bij deze minder leuke opdrachten merk je maar al te goed dat fotograferen niet langer meer een hobby is, maar je werk! De financiële beloning die je ontvangt na het uitvoeren van de opdracht kan dan opeens nog maar het enige lichtpuntje zijn. Hierbij is het belangrijk dat je een goed uurtarief hanteert, lees hier hoe je als fotograaf in 5 stappen je uurtarief berekend.

Bij gebrek aan een goede bedrijfsstrategie kan je hier lang in blijven hangen. De financiële beloning is dan nog het enige dat je tegenhoudt om te stoppen met je bedrijf. Je kunt niet langer de energie opbrengen om tot het uiterste te gaan en voert je opdrachten middelmatig en plichtmatig uit. Je motivatie is inmiddels ver te zoeken.

Wat kan je er tegen doen?

Moet je dan nìet je beroep maken van fotografie? Nee, dat zeg ik niet. Wat je wèl moet doen is met een goed plan voor je bedrijf aan de slag gaan. Helaas is dit een stap die veel professionele fotografen vaak overslaan. Je rolt er namelijk vanzelf in! Uit de eerste betaalde opdracht volgt vaak de volgende en voor je het weet is het je beroep geworden.

Ben je wel eens even gestopt met alles wat je aan het doen was, om even stil te staan bij het maken van een goede bedrijfsstrategie? Een goed en concreet plan wat je meer energie oplevert dan je erin stopt, waardoor je niet met motivatie problemen komt te zitten. Een duidelijk plan waarmee je meer klanten binnenhaalt, en ook nog eens de klanten waar jij extra vrolijk van wordt. Nee? Heb je hier nog nooit bij stil gestaan? Dan is de Boost Class Retreat perfect voor jou! Samen met jou trekken we ons terug uit de dagelijkse sleur om een bedrijfsplan op maat voor jouw situatie te maken, zodat je thuis komt met een werkend strategisch plan en een onuitputtelijke motivatie.

Over de schrijver
Meer dan 10 jaar topsport veranderde het leven van Arjan volledig. Hij is nu werkzaam als docent en volgt daarmee zijn passie om andere mensen te helpen het maximale uit zichzelf te halen. Daarnaast is hij fotograaf en gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Samen met Lotte Goosen is hij oprichter van Boost Class en begeleiden ze zelfstandig ondernemers bij hun ontwikkeling als persoon en als ondernemer. Met strategisch bedrijfsadvies helpen ze bij het behalen van meer resultaat!
Reactie plaatsen