Wilskracht

Wilskracht

Wat is wilskracht?

Wilskracht is het vermogen om je aandacht, emotie en verlangens de baas te zijn. Wilskracht is één van de belangrijkste factoren bij het behalen van succes. Het vermogen om te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt. Je zou kunnen zeggen dat je wilskracht wordt aangestuurd door je bewuste mind. Zo maak je toch nog even de opdracht voor je klant af ondanks dat je liever naar buiten gaat waar de zon zo lekker schijnt.

Je wilskracht kan opraken

Per persoon is de hoeveelheid wilskracht verschillend en iedereen heeft er een beperkte hoeveelheid van. Je wilskracht neemt langzaam af als je een emotie onderdrukt zoals je bijvoorbeeld de verleiding van het eten van een volledige reep chocolade weerstaat. Zo kan je aan het begin van de dag de verleiding nog makkelijk weerstaan, terwijl je er later op de dag toch aan toegeeft. Je bent dan niet langer de baas over je aandacht, emotie en verlangens. Je wilskracht wordt in dit geval beïnvloed door je glucose gehalte. Bij een te lage bloedsuikerspiegel zal je wilskracht afnemen.

Je wilskracht laten groeien

Gelukkig kan je wilskracht ook toe laten nemen. Dit doe je door gezond en regelmatig te eten, een actief leven, voldoende slaap en meditatie. Vergelijk het maar met een spier, deze kan sterker maken door te trainen maar ook uitputten als je in één keer teveel vraagt.

Je wilskracht is noodzakelijk bij het realiseren van doelen

Zodra je doelen wilt realiseren kom je buiten je comfortzone. Je wilskracht moet op dat moment hard werken om je focus erbij te houden en bewust te zijn van alle impulsen die bij het nieuw aan te leren gedrag komen kijken. Om niet direct je onbewuste mind te laten winnen moet je wilskracht hard werken om te doen wat je moet doen, ook als dit is wat anders is dan je gewoontes. Als dit succesvol is vergroot je je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
Reactie plaatsen